11-DAAGSE

ONTDEK HET HART VAN DE MEZZOGIORNO
BASILICATA
NOORD CALABRIE
PUUR, VERRASSEND MET ONONTDEKTE BEZIENSWAARDIGHEDEN
24/4/2019-4/5/2019


Basilicata of Lucanië is een regio in het zuiden van Italië die grenst aan Campanië in het westen, Apulië in het oosten en Calabrië in het zuiden. Het heeft een korte  kuststrook aan de Tyrreense Zee en ook aan de Golf van Tarente (deel van de Ionische Zee) aan de zuidoostkant. De hoofdstad van de regio is Potenza. De regio  bestaat uit twee provincies met gelijknamige hoofdsteden: Potenza en Matera. Over het algemeen is de regio bergachtig en het hoogste punt van de zuidelijke Apennijnen is Monte Pollino (2197 m). Monte Vulture, in de noordwestelijke hoek, is een uitgedoofde vulkaan (1326 m). Het bergachtige terrein maakte communicatie tot aan de moderne tijd moeilijk, en Basilicata was lange tijd een van de minst ontwikkelde regio's van Italië.
We verblijven 2 dagen in de tot werelderfgoed behorende sassi-woningenstad MATERA en de stad die vanaf 2019 uitgeroepen is tot culturele hoofdstad van Europa. We vertrekken voor deze rondreis uit Noord Calabrië waar wij nog niet geweest zijn in onze vorige reizen in Zuid Italië. Deze reis staat terug onder leiding van Dorith. Tijdens deze rondreis verblijven we maar in 4 verschillende hotel.

 PROGRAMMA


Woensdag 24/4/2019: HEENREIS (A)
Voor vliegreizen wordt iedereen thuis afgehaald met minibusjes. Transfer naar de luchthaven te Brussel voor de vlucht met ALITALIA naar Lamezia Terme via Rome. Bij aankomst te Lamezia Terme worden we opgewacht door onze Nederlandstalige gastvrouw en gids Dorith en overgebracht naar het hotel La Tonnara, gelegen aan de kristalheldere Thyrreense Zee, nabij het schilderachtige plaatsje Amantea. Voor het avondmaal krijgen we een excellent menu inclusief ¼ liter wijn en ½ liter water en een kopje koffie per persoon. Hotel La Tonnara heeft zeer mooie moderne kamers en doucheruimtes, voorzien van alle faciliteiten, inclusief airconditioning. Overnachting in het hotel Hotel La Tonnara (****).  www.grandhotellatonnara.it‎

Donderdag 25/4/2019: CONSENZA-LARGO ARVO NP-POLLINO NP- ALTOMONTE (O,A)
Na zowel een zoet als hartig ontbijtbuffet rijden we naar Cosenza, de hoofdstad van de gelijknamige provincie, gelegen aan de rivier de Crati voor een bezoek aan het oude centrum met prachtige kathedraal en de oudste koffiebar. Cosenza ligt aan de voet van het Sila-gebergte. We maken hier een stadswandeling langs de meest merkwaardige bezienswaardigheden. Na dit stadsbezoek rijden we naar het Sila natuurpark waar we eventueel kunnen pick nicken in de buurt van het Arvo meer. Tijdens onze daaropvolgende rit naar Altomonte zien we reeds het mooie graniet massieve hooggebergte van natuurpark Pollino voor ons liggen. Het Nationaal park Pollino ligt in de regio's Basilicata en Calabria. We rijden door naar Altomonte, een stadje dat een van de mooiste steden in de provincie Cosenza op de grens met Basilicata. Het heeft middeleeuwse huizen, smalle steegjes en kronkelende straten. Avondmaal (inclusief ¼ liter wijn en ½ liter water). Overnachting in het Hotel Barbieri (****) www.famigliabarbieri.net


Vrijdag 26/4/2019: CIVITA – MADONNA DELLE ARMI (O,A)
Buffetontbijt. Via een mooie route rijden we naar het dorpje Civita dat opgericht werd door Albanezen die hun land moesten verlaten voor de Turken. Het landschap is indrukwekkend en bevindt zich één van de spectaculairste rivierkloven van Europa: de Raganello. Deze kloof werd uitgesleten door de 4 rivieren die door het nationaal park van de Pollino stromen. De canyon is zeer suggestief en als de wind door de kloof giert, hoort men de duivel huilen. In het stadje Civita bezoeken we het folkloristisch museumpje waar Albanese klederdrachten en voorwerpen te zien zijn en een orthodoxe kathedraal. Diep verscholen in bergen, op plaatsen die moeilijk toegankelijk waren, bouwden Byzantijnse en Griekse monniken hun kloosters in de Mezzogiorno. Het klooster van Madonna delle Armi is het meest noemenswaardige en een van de meest waardevolle monumenten van middeleeuwse oorsprong. Het is gelegen langs de hellingen van de berg Sellaro, ook bekend als een heilige berg tot 1015 m boven de zeespiegel met een prachtig uitzicht op de vlakte van Sybaris en de Golf van Taranto. Aan dit laatste zijn enkele oude legendes verbonden. Na dit bezoek hieraan keren we terug naar Altomonte via een panoramische route die uitzicht biedt op de Golf van Taranto en de Laagvlakte van Sibari. Voor het avondmaal rijden we met busjes naar La Cantina Barbieri in het historistisch centrum van Altomonto voor een Bourgondisch diner (inclusief ¼ liter wijn en ½ liter water) onder genot van Albanese folkloristische muziek. Overnachting in het hotel Barnieri (****)

Zaterdag 27/4/2019: HET POLLINO PARK – MORANO CALABRO (O,A)
Buffetontbijt.
Vandaag rijden we naar het stadje Morano calabro voor een stadswandeling; een burchtstadje van middeleeuwse oorsprong. Morano Calabro is een prachtige oude stad en behoort tot de "Borghi più belli d'Italia" oftewel een van de mooiste dorpen in Italië. We genieten van prachtige uitzichten op onze terugweg. Na terugkeer, bij voldoende tijd kunnen we nog een wandeling maken in de natuur of in Altomonte, want in deze stad is er nog veel meer te beleven dan we de vorige dagen al bekeken hebben. Avondmaal (inclusief ¼ liter wijn en ½ liter water). Overnachting in het Hotel Barbieri (****).


Zondag 28/4/2019: MONTICCHIO – ABBAZZIA SAN MICHELE (O,A)
Buffetontbijt
. Vandaag zetten we onze tocht verder in de ongerepte regio Basilicata. We rijden naar het meer Monticchio waar we eerst inchecken in hotel Villa Maria, rustig gelegen in de bosrijke omgeving aan het meer. Voor wie het wenst maken we een ongeveer half uurtje durend fietstochtje rondom het meertje. Daarna bezoeken we met een treintje de Abbazia van San Michele dat door zijn witte maagdelijke kleur schril aftekent tegen de bosrijke omgeving van de omliggende heuvels. De Abbazia San Michele spiegelt mooi in het Lago Piccolo. Deze abdij werd opgericht door de benedictijner monniken rond grotten die door Basiliaanse monniken werden bewoond en biedt een mooi uitzicht over de meren. We bezoeken het natuurmuseum waar onder andere o.a. de nachtvlinder te bewonderen is die reeds in de prehistorie in de omgeving leefde en er nu nog steeds 's nachts, weliswaar in geëvolueerde vorm, rondfladdert. Avondmaal en overnachting in te hotel Villa Maria (***) www.borgovillamaria.com


Maandag: 29/4/2019: VENOSA – TERRE DEDEGLI SVEVI (O,L,A)
Ontbijt.
Vertrek naar Venosa voor een super interessante dag. Venosa, dat al in de prehistorie bewoond was en naar men aanneemt gesticht door de Antieke Griekse held Diomedes na de Trojaanse oorlog. Onder leiding van een aardige archeologe gaan we de prehistorische nederzetting bezoeken waar onlangs lichamelijke resten van o.a. de olifant anticus gevonden zijn, een joods kerkhof ( waarvan er wereldwijd maar 3 gevonden zijn) en restanten van een Romeinse nederzetting. Venosa ligt in het hart van de Vulture regio, een gebied dat erkend wordt als een van de beste producenten van Italiaanse wijnen, inclusief de beroemde Aglianico del vulture (DOC). Het wordt dus tijd om kennis te maken met de excellente Aglianico - wijnen van de streek. We bezoeken het wijnbedrijf Terre degli Svevi, prachtig gelegen boven de Murgia - hoogvlakte aan de voet van de vulkaan Monte Vulture. We krijgen er een rondleiding gevolgd door een proeverij van twee wijnen met een lichte lunch die we nuttigen op het landgoed van de masseria. Daarna zetten we onze tocht verder naar Melfi waar de eerste Kruistocht werd uitgeroepen en waar Frederik de Tweede de wetten van Melfi uitvaardigde. Avondmaal en overnachting in te hotel Villa Maria (***)


Dinsdag 30/4/2019: LAGOPESOLE - MATERA (O)
Na het ontbijt rijden we naar de culturele hoofdstad 2019 van Europa: Matera. Onderweg maken we een koffiestop in het grandioos mooi gelegen plaatsje Lagopésole met het gelijknamige kasteel. Daarna rijden we door naar Matera met zijn begerenswaardige sassi woningenstad (grotwoningen) waar we eerst inchecken in het Hotel Italia dat pal in de stad ligt. Matera is hoog gelegen op een kam langs de Gravina di Matera (ravijn) in het historisch hart van de stad. In de namiddag ondernemen we een standswandeling langs de mooiste plaatsen van de stad. Vrij avondmaal gezien het grote aanbod van kleine en grote restaurants. Overnachting in het hotel Italia. (***+) www.albergoitalia.com

Woensdag 1/5/2019: MATERA- CRACO - MIGLIONICO (O)
Ontbijt.
Daarna bezoeken we La Cripta del Peccato Originale, één van de oudste religieuze rotskerken van de Mezzogiorno met fantastische fresco’s die door monniken zijn aangebracht. Niet alleen woningen werden in de grotten ingericht. Daarna rijden we naar het uniek gelegen Craco, een dorp dat sinds 1963 verlaten is en dat we gaan bezoeken. De plaats Craco ligt op een heuvel hoog boven het dal van de rivier Salandrella. Daarna rijden we naar het schitterend gelegen plaatsje Miglionico dat wordt gedomineerd door het kasteel dat door Frederik de Tweede in deze stijl werd gebouwd na de verschrikkelijke aardbeving van 1209. Vrij avondmaal. Overnachting in het hotel Italia.


Donderdag 2/5/2019: GOLF VAN TARANTO – SANTA SEVERINA – AMANTEA (O,A)
Ontbijt
. We volgen de kustroute met uitzicht op de Golf van Taranto, die voert langs de azuurblauwe Ionische Zee. Onderweg bezoeken we één van de meest historische plaatsen, namelijk Santa Severina, grandioos gelegen op 325meter hoogte op een plateau boven het Netodal. Het kasteel en de kathedraal domineren het idyllische kerkplein. Daarna vertrekken we naar Amantea waar we de komende twee nachten wederom verblijven en verwend zullen worden met heerlijke maaltijden, in viersterren strandhotel La Tonnara. Avondmaal inclusief ¼ liter wijn en ½ liter water en een kopje koffie. Overnachting in het hotel La Tonnara.


Vrijdag 3/5/2019: AMANTEA (O,A)
Ontbijt.
Vandaag kunt u genieten van een vrije dag of een wandeling meemaken in het stadje Amantea. Amantea ligt aan de Tyrreense kust en is een uitstekende plek om te bezoeken. Het historische deel van dit plaatsje ligt op een heuvel met prachtig uitzicht op het modernere deel. Er zijn hier veel leuke dingen om te zien en te doen. Het stadje beschikt over een indrukwekkend oud kasteel dat oorspronkelijk werd gebouwd door de Byzantijnen en later door Arabieren werd verstevigd. Kleine en leuke straatjes leiden richting het Palazzo delle Clarisse, een architectonisch juweeltje uit de 17e eeuw. Er is ook nog een oude toren uit de 14e eeuw. Er zijn ook nog
oude weggetjes die u naar oude ruïnes en andere plekken brengen, met prachtige uitzichten over het omringende platteland en de zee. Voor wie graag even de winkels wil bekijken is hier ook wat op zijn of haar plaats. Via het strand kunnen we terugkeren naar het Hotel. Avondmaal inclusief ¼ liter wijn en ½ liter water en een kopje koffie. Overnachting in het hotel La Tonnara

Zaterdag 4/5/2019: TERUGREIS (O)

Ontbijt. We rijden terug naar de luchthaven van Lamezia Terme voor de terugvlucht met Alitalia via Rome. Aankomst te Brussel en terugreis naar de verschillende woonplaatsen met minibusjes.

 DEELNEMINGSPRIJS


2.295 € per persoon in gedeelde tweepersoonskamer

IN DEZE PRIJS IS BEGREPEN


- De transfer van en naar de luchthaven te Brussel (per minibusjes vanuit en naar elke woonplaats).
- De vluchten Brussel-Lamezia Terme en Lamezia Terme -Brussel met Alitalia
- De huidige luchthaventaksen en toeslagen
- Alle plaatselijke transfers en vervoer met een bus met airconditioning.
- 10 overnachtingen in de vermelde hotels.
- De maaltijden zoals aangegeven (O = ontbijt, L = middaglunch, A = avondmaal)
- Inbegrip van de dranken waar vermeld.
- De diensten van een lokale Nederlandstalige gids.
- De diensten van plaatselijke gidsen
- Het programma zoals beschreven.
- Detoegang (entreé gelden) en attracties aan de hierna verlmelde en bezochte plaatsen; Museum Cosenza , Kathedraal cosenza,              Volksmuseum Civita euro, Kathedraal   Civita, Altomonte kathedraal, Morano kasteel, Museum Diocesano, Treintje Monticchio Bagno,      Klooster San Michele, Vlindermuseum, Matera: kerkje en huisje, Cripta del Peccato, La sala del malconsiglio, bezoek aan verlaten stad    Craco, Kasteel santa severina.
- Degustatie van wijnen en rondleiding in de wijnkantine (La Cantina Barbieri)
- Fietstochtje rondom meertje Miglionico
- Livemuziek in wijnkantine (La Cantina Barbieri)
- De Nederlandstalige reisleiding
- Hoteltaksen, toeristentaksen en BTW
- Een reis infobrochure voor elke deelnemer
- De bijdrage voor het garantiefonds.
- Een annuleringsverzekering


NIET INBEGREPEN

- De niet vermelde maaltijden en niet vermelde dranken
- Zaken die u wenst te ondernemen niet vermeld in het programma en persoonlijke uitgaven
- De fooien voor chauffeurs en lokale gidsen (35 € ter plaatse te betalen)

Toeslag eenpersoonskamer: 210 €
Korting eigen annuleringsverzekering: 50 €


Een gedetailleerde beschrijving van het programma kan aangevraagd 
worden via de rubriek. Meer informatie ? Neem vrijblijvend contact op !